Referat: Ole Nielsen Weierholt 300 års jubileum.

Publisert av Lilly Kristine Berland den 02.11.22.

Søndag 16.september markerte Aust-Agder fylkeskommune og Austre Moland Historielag Ole Nielsen Weierholt s 300 års jubileum for hans fødsel.


Markeringen startet med gudstjeneste i kirken som hadde innslag av gammel liturgi med salmer av Petter Dass, Klokkerbønn fra 1685, Fadervår anno 1685 og gammel utgangsbønn ved klokker.

Etter kirkekaffe, med god bevertning, var det luttmusikk av Espen Sørensen, foredrag av Oddbjørn Johannessen og Hans Olaf Aanensen om Weierholt sett med kulturhistorisk blikk for de arbeidene han hadde gjort med kirkebygg, treskjærerarbeid i produksjon av altertavler og former til ovnsplater som ble brukt av våre jernverk. Det var godt fremførte foredrag som gav innblikk i Weierholts store arbeid for flere av våre lokale kirker og kirkeinteriør. Det var ca.70 tilhørere.
Musikkinnslag på lutt ved Espen Sørensen

 

 
Etter en pause der de fremmøte kunne se håndverkerne Terje Granås, smed, og Jonny Vindefjell, treskjæring, utføre sitt handverk etter gammel oppskrift.

Det var også fremvisning av noen gamle høvler fra Ole Nielsen Weierholt utlånt fra Kuben.

På grunn av regnvær ble den lokalhistoriske vandringen flyttet til kirken der Ellen Ledaal Gjertsen og Erling Johannessen tok oss med på en gjennomgang av store deler av Sagenes historie og virksomheter som var der fra 1700 tallet og frem til i dag. Vi fikk se gamle og nye bilder og gode fortellinger. Det var godt fremmøte også til denne fremføringen.

Vi hadde et godt samarbeid fykes kulturavdeling v/fylkeskultursjefen og medhjelper. 
Oddbjørn Johannessen med Weierholts altertavle i bakgrunnen

 

 Hans Olav Aanensen

 

Ref.: S.Ledaal
Foto: Anders Adolf Engelskjøn