Referat fra vårtur til Syrdalen 11.06.2017

Referat fra vårtur til Syrdalen 11.06.2017

Publisert av Lilly Kristine Berland den 02.11.22.
Vårens rusletur var lagt til Syrdalen, som ligger innerst i Langansvannet ved Sagene.

37 deltagere ble ønsket velkommen av historielagets lede, som  orienterte om dagens rusletur og om tidligere innsamlede historie om Langanansvannet og området Sagene -Syrdalen, Detter skrevet ned av Bjørg og Per Fløistad i forbindelse med en tilsvarende tur i 1985.

Odd Thunes fortalte om områdets plassering i geografisk sammenheng, om livet langs vassdraget og dens betydning for utviklingen.
Bygging av båter som gikk i rute til Arendal, og som tok med seg folk og varer begge veier. Det må ha vært et yrende liv i området, men hardt arbeid og slit for å overleve.

Før kaffepause orienterte lederen om Helleråskjerka, som er ei hule under nedraste steinblokker på sydsiden av Helleråsen.
Sagn og historier forteller om munker eller røvere som levde i hulene, eller en prest som levde der og tilba sin Gud og levde i pakt med naturen. Agderposten hadde en reportasje i 1994 om dette, og Stian Fløystad har skrev et dikt om historiene. Hva som har hent her, og hva som er sant, er godt å ikke å si.

Erling Johansen fortalte at han som guttunge under krigen sammen med et par andre gutter hadde krabbet langt inn i hula, Han hadde brukt et garnnøste og rullet ut tråden ettersom de krabbet innover i hula for å finne ut igjen.

Etter pausen og god prat begav vi oss opp i Kjerka for å beskue disse blokkene og området. Inger og Odd Thunes hadde ryddet en sti så alle kom opp og ned. Helleråsen ligger på gården Holte i Tvedestrand. 

Ref. Sigurd Ledaal
Foto: Anders A. Engelskjønn