Referat fra besøk på Eydehavn Museeum 16.06.2019

Referat fra besøk på Eydehavn Museeum 16.06.2019

Publisert av Lilly Kristine Berland den 02.11.22.
Godt over 20 personer var møtt fram på historielagets noe seine vårtur 16. juni.
Vi ble vel tatt imot av en koselig musebestyrer – Kristin Lindquist – som losa oss inn i et rom der vi fikk se en lysbildeserie om tilblivelsen av Smelteverket og Nitriden. Vi fikk høre om Sam Eyde, og om hvordan Eydehavn ble til, om likhetene til Notodden og Rjukan, om arbeiderboliger og storfolkets villaer på det forbudte området Buøya.

Det var veldig interessant, og Jan Arild Andersen overtok med å fortelle om sin arbeidsplass Smelteverket, om alt fra ovnshus til fagforeningsarbeid, og om de forskjellige eierinteressene gjennom tidene. Han er en engasjert og flink forteller.

Ovenpå i museet er det innreda en gammel arbeiderbolig, og der var det mange som kjente igjen både utslagsvask, spisskammers og potta under senga.

Nå skal nevnes at de som arbeidet på Nitriden var ganske heldige hvis de fikk bo i en av dissse leilighetene – de hadde innlagt kaldt vann, og wc i kjelleren! Det var nesten unikt i 1913!

Museet har også en samling gamle gjenstander som er gitt av Maren Aanonsen fra Saltrød. Der kunne en beskue alt fra melkemugge og sukkerkopp, stamp, tvare, kobberkjeler og smørkinne! Gøy og se!

Til slutt serverte Kristin Lindqvist deilig hjemmelaga kringle i musehaven i det fine solskinnet!

Det ble et veldig koselig og vellykket musebesøk.


Ref.EAa
Foto: Anders A. Engelskjønn