Referat fra Historielagets tur til Ole G. Fjærbu

Referat fra Historielagets tur til Ole G. Fjærbu

Publisert av Lilly Kristine Berland den 07.06.15. Oppdatert 20.10.22.

Referat fra Historielagets tur til Ole G. Fjærbu på Bøylestad 7. juni 2015

Søndag 7. juni møttes 38 historieinteresserte personer opp heime hos Ole G. på Bøylestad.

Vi ble tatt vel imot, og guida rundt på stabbur og i staue, og rundt på den vakre plassen mellom husene.

Ole er en mangfoldig kar, han lafter, smir, snekrer og ikke minst – han er en fantastisk forteller, og har et minne noen og enhver kan misunne han.

Stabburet har han kjøpt og flytta fra Hushovd i Mykland – det er fra 1600 tallet, men han har fått det tilbake slik det var – hullene i veggen etter børseskudd (en mann ble drept der) og i golvet etter tjuver som var ute etter korn og borte seg gjennom golvet (matmangelen var stor, og korntønnene sto på stabburet) var intakt, og de gamle låseanordningene på døra var originale. Ole fortalte og svarte på spørsmål.

Staua var husene fra en gammel husmannsplass – vi studde oss inn 15 av gangen – og da var der nesten ikke ståplasser igjen, men der hadde bodd 13 mennesker. Der var en liten gang, og et rom med grue i hjørnet, pluss et loft, der de nok lå spredd utover golvet om natta alle sammen. Huset hadde han flytta uten å rive der – kun grua var blitt fjerna og bygd opp igjen, men selvsagt lik den originale.

Utenfor hadde Ole samla mange gamle ting som folk kunne se på og om mulig finne ut hva var – og han forklarte hva det forskjellige ble brukt til. Han hadde til og med et gammelt ard– forløperen til plogen – det var visstnok fra 400 tallet!

Alle måtte trekke et lodd, og jammen hadde Ole smidd 3 flotte gevinster, oppheng til en ampel, et hjerte og 2 fine knagger som fikk nye eiere etter trekningen.

Etterpå koste folk seg med niste, og vi fikk servert nydelig kringle og kaffe.

Selv om det blåste en sur vind, var det godt i sola, og vi hadde en fantastisk vellykka tur.

Tusen takk til Ole G.!

 

Referat: Elsa Aanonsen
Foto: Anders Adolf Engelskjønn