Agderposten har stort oppslag om årboka vår

Publisert av Lilly Kristine Berland den 05.12.24.

Agderposten 30. november 2024 om Dei gav oss ein arv

Lat det merkast i meir enn ordi at me halda den arven i stand, at når fedrane sjå att på jordi dei kan kjenna sitt folk og land

Nå er det (snart) jul igjen, og tiden er inne for nye årbøker. «Dei gav oss ein arv» - årboka fra Austre Moland - er som vanlig tidlig ute, og ligger allerede rykende fersk i disken hos bokhandleren.

(Ivar Aasen)

Vet du at den kunnskapsrike og allsidige feltkapasiteten ved Molandsvannet, Arne Harveland snart fyller 80 år?

I årets utgave av «Dei gav oss ein arv» finner vi et portrett av denne fuglemannen. Selvlært på de fleste felt som har med skog, natur, dyre- og fugleliv å gjøre. Dyktig med foto og fil, helt fra ungdommen - og en av de raskeste skøyteløperne ved Molandsvannet.

De siste årene har han satt ut mange viltkamera, og han gleder folk over hele landet med filmsnutter fra facebooksidene sine.

Arne kom til verden som yngstemann i en søskenflokk på seks, og han har holdt til ved Molandsvannet gjennom hele livet. Den lengste perioden han har vært borte fra hjemplassen, mener han selv må ha vært den gangen han deltok på et to ukers heimevernskurs på Dombås. En lokalpatriot på sin hals, altså.

Det er Roald Bengtson og Inge Selås som har besøkt Arne Harveland og som deler dette interessante portrettet med leserne.

Men det er ikke bare dette vi finner i årets utgave.

Elsa Aanonsen har intervjuet dugnadsekteparet Tobben og Helge Holm i Sprøkilen om stor innsats i leikarringen i Myra og mye annet som de har vært med på.

Tidligere redaktør av årboka, Knut Engelskjøn, har fordypet seg i folk fra Moland som har flytta til byen og skapt seg nytt liv i mange generasjoner der. I denne utgaven finner vi folk fra Mørland.

Vi må også nevne saken om dykkerne fra Austre Moland. Brødrene Edvard og Ole Andres Osuldsen var blant de første som livberget seg som yrkesdykkere. De startet som yrkesdykkere tidlig på 1920-tallet. Sommeren 1926 ble brødrene innleid til Pusnes Mekaniske Verksted AS på Tromøy i forbindelse med arbeider på dampskipet DS Eikeland.

Pusnes hevdet med stolthet i sin historie fra 1875 at et aldri skjedde arbeidsulykker med døden til følge for noen av Pusnes sine ansatte. Men nå skulle det skje. Dampskipet lå i slipp og fire-fem dykkere var i arbeid med å sprenge bort forstøtningene som holdt skipet i riktig posisjon. Ved en misforståelse eller en forglemmelse ble det avfyrt en ladning dynamitt under vann uten at nødvendige sikkerhetsprosedyrer ble etterfulgt. Konsekvensen av dette var at Ole Andreas, som var nede i dypet, ble drept.

Edvard Osuldsen sluttet med dykking etter denne ulykken, men artikkelforfatteren Nils Brekka følger familien videre i både sorgfulle og glade dager.

I denne utgaven finner vi også fire omtaler av nye bøker skrevet av folk fra bygda. Og tenk, det er 25 år siden Hedvig Bjelkevik sensasjonelt vant NM på skøyter og ble overrakt kongepokalen. Her kan du også lese om de tre søstrene Bjelkeviks skøytekarrierer.

Vinteren står for døren, og Gunnar Danielsen minner oss om vinter, snø og kulde. - … men det var verre før, sier han.

Blant eldre folk er det nok 1954-vinteren som huskes, men det var nok like ille i 1966. Da startet vinteren lenge før jul med snø som ble liggende, og det kom store mengder i løpet av vinteren. Når det ikke snødde, var det grisekaldt. For å illustrere dette, siterer han Agderposten:

«Alle snakket kuldegrader i går. Folk så ut til å overgå hverandre med rystende kulderapporter, og bare i Agderpostens redaksjon noterte vi følgende opplysninger fra medarbeidere: Fiane - 34, Saltrød - 25, Steinsås -22, Hisøy - 24, Ubergsmoen -31. Og iØyestad har en av våre medarbeidere et termometer som stanser på 26 grader. Der var altså kvikksølvsøylen blitt kav vekk!»

Boka er rikt illustrert med bilder, for de kan være like viktige som teksten, og den inneholder hele 21 saker, samt en fyldig omtale av de 22 personene som har bidratt. Altså: En årbok som ikke bare «austremolendinger» kan ha stor interesse av.

Nytt av året er også en årskavalkade om aktiviteten i historielaget.

Redaksjonen har bestått av Jan Kløvstad, Lilly Berland, Gunnar Danielsen, Odd Thunes og Elsa Aanonsen.